MS Koningsdam

Een stijlvol schip met een uitstekende service.

Slechts een paar maanden na de doop van de Koningsdam, van rederij Holland America Line (HAL), stapte ik voor een aantal nachten aan boord om het nieuwe, 99.000 ton zware, schip in al haar glorie te ontdekken.

Aan boord

In Kreta scheep ik in op de Koningsdam. Een schip uit de zogeheten pinnacle klasse, een schip ongeveer twee maal zo groot dan de andere schepen van HAL. Aan boord zijn naar schatting 4.000 gasten in tegenstelling tot de gebruikelijk 2.000 a 2.500 reizigers.

 

Pittig

HAL omschrijft haar eigen schip als volgt:
“De Koningsdam is het grootste schip (tot nu toe) ooit gebouwd voor deze maatschappij. De rederij streeft naar toename in capaciteit van de nieuwe openbare ruimtes en zet in op verschillende innovatieve faciliteiten. Vanzelfsprekend ontbreken de kenmerkende locaties en faciliteiten van de Holland America Line vloot niet op dit nieuwe schip.”

Zelf vind ik de ambiance van een schip een wezenlijk essentieel onderdeel van de cruise ervaring en beleving. Wat me opvalt aan dit schip is dat de animatie aan boord net wat pittiger is dan ik van de rederij gewend ben. Waar op de andere schepen het vermaak in de categorie ‘keurig’ valt, doorgaans geënt op de doorgewinterde wat oudere cruisegast, luister ik hier van een fantastisch live orkest. Geniet ik in de lounge van hedendaagse deuntjes van de pianisten van Crazy Piano’s en valt er genoeg te dansen aan boord. Dan bedoel ik niet een wals of een foxtrot.

Hoewel de hutten en de indeling van het schip grote gelijkenissen vertonen met de andere schepen uit de vloot, tref ik hier een wat jongere leeftijdscategorie aan. Het is allemaal net wat vlotter en moderner. Een frisse wind waait over de dekken.

Een stukje Nederland op zee

Het fijne van reizen met HAL is het feit dat naast Engels er tevens Nederlands gesproken wordt. Vrijwel al het personeel is tweetalig. Ook de menukaart is in onze eigen taal te lezen. Voor een typisch stukje Nederland loop je voor de lekkere trek even langs het Dutch Cafe voor een overheerlijk portie poffertjes. Om je vingers bij af te likken.

 

Excursiepakket

Veel mensen twijfelen of ze bij een cruise het excursiepakket wel of niet bij zullen boeken. Voor veel aanloophavens is het zeker aan te raden. Op mijn route tussen Kreta en Rome, meerden we onder andere aan in Napels. Vanuit de haven de eeuwenoude stad Pompeji bezoeken, is haast ondoenlijk. Ook een bezoek aan het Vaticaan in Rome kan een tijdrovende bezigheid zijn wanneer vooraf geen excursie geboekt is. Bijkomend voordeel: Mocht je gedurende de excursie vertraging oplopen, dan wacht het schip tot de groep terug is. Ga op eigen houtje op ontdekking, dan mis je letterlijk en figuurlijk de boot.

 

Cruise experts

De medewerksters van TravelXl Reisburo Katwijk zijn echte cruise experts, niet alleen voeren ze op de Koningsdam. Ze voeren over vele zeeën en waren bij diverse rederijen te gast. Wat voor type cruise u zoekt, wij kunnen u uit eigen ervaring adviseren. Neem gerust eens contact met ons op. Ahoy!

Contactgegevens

Adres:
Princestraat 8
2225 GB Katwijk
Telefoonnummer:
071-4014300
Email:
info@reisburokatwijk.nl
Openingstijden: 
maandag: 10:00-17:00
dinsdag: 10:00-17:00
woensdag: 10:00-17:00
donderdag: 10:00-17:00
vrijdag: 10:00-17:00
zaterdag: 10:00-17:00
zondag: Gesloten